VALIKKO

Tyttösalibandy on nosteessa Familyssa

Tyttösalibandy on nosteessa Familyssa

Kuluvaksi kaudeksi Classic sai juniorijoukkueet kaikkiin valtakunnallisiin SM-sarjoihin pojissa sekä tytöissä. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun joukkueet välillä C – A taistelevat parhaiden joukkueiden kanssa menestyksestä koko seuran rintamalla.
Tyttöjunioreiden harrastajamäärät ovat kasvaneet hiljalleen myös Classicissa ja tällä hetkellä joukkueet löytyvät aina A- tytöistä pieniin F-Junioreihin saakka. Harrastuspohjan kasvatus on silti haastavaa ja Classicissa on tehty monia konkreettisia toimenpiteitä tyttösalibandyn kiinnostuksen ja harrastajamäärien nousun suhteen. Viimeisimpänä julkistettiin Naisten Salibandyliigan kaikkien aikojen pisteykkösen, Nina Rantasen (os. Rantala) nimitys naisten joukkueen urheilutoimenjohtajaksi, vastuualueenaan muun muassa Classicin yksilönkehittämisfilosofian toteutuminen junioriputkessa.

Classicin junioripäällikkö Irina Peltola vastaa tyttösalibandysta ja näkee vahvalla kokemuksellaan tämän hetkisen tilanteen realistisesti.
─ Seuralla on näkemys ja visio mihin salibandy on menossa seuraavien vuosien aikana. Tämä on ehdottoman tärkeää, jotta tiedetään mitä vaatimuksia tulevaisuuden pelaajilla on, joita nyt kehitetään.
─ Valmennus keskittyy tyttöjen henkilökohtaiseen valmennukseen, joka käsittää lajitaidon kehittämisen, fyysisen valmentamisen, taktisen osaamisen sekä henkisen että sosiaalisen valmennuksen. Isoimpana näistä kokonaisuutena vielä urheilijan elämän harjoittelu, missä opetellaan asioita aina ruokailun, levon ja urheilijaksi kasvamisen suhteen, Peltola niputtaa.

Seuran yhtenäinen valmennuslinjaus koetaan hyväksi ja tärkeäksi, ─ valmentajia tuetaan arjen tekemisessä koko osaamisen skaalalla. Tärkeä palanen on myös yhteistyö Salibandyliiton FBA – maajoukkuetien kanssa.
─ Motivoituneet valmentajat haluavat kehittää itseään ja ymmärrystä pelistä päivittäin ja tiedostavat, ettei mikään tapahdu hetkessä. Pitkäjänteinen työ tuottaa tulosta ja oman seuran junioriputki alkaa kasvamaan hedelmää jo juniorijoukkueissa, Peltola kiittää.
Peltola toimii myös A- tyttöjen valmennusryhmässä ja tuossa vaiheessa junioriuraa lisääntyneet harjoituskerrat sekä Tampereen seudun Urheiluakatemian aamuharjoitukset ovat osa jo useamman tytön arkea.

─ Kaikki kiteytyy laadukkaaseen arkitekemiseen, jossa laatu, vaatimustaso ja kokonaisvaltainen valmennus näyttelee merkittävää osaa. Motivoituneella, pitkäjänteisesti ja maltillisesti etenevällä tytöllä on mahdollisuus edetä aina Naisten liigaan asti ja jotta jonain päivänä on liigan, saati maailman huipulla, niin tie on kuitenkin pitkä, eikä oikopolkuja löydy. Toki on silti muistettava, että kaikista ei valitettavasti tule huippuja mutta kaikille halutaan antaa siihen mahdollisuus, Peltola muistuttaa.

Jarkko Rinne kasvattaa tulevaisuuden tähtiä

Oman pelaajauransa jälkeen niin poikajunioreita kun miehiäkin eri yhteyksissä valmentanut Jarkko Rinne valmentaa jo viidettä kauttaan Classicin tyttöjunioreita. Tällä hetkellä itseasiassa jopa kahta SM- sarjassa pelaavaa joukkuetta eli C- ja B- tyttöjä.
Rinne pystyy näiden vuosien aikana tekemistään huomioista päättelemään, että tyttöpuolella on menty eteenpäin.

─ Yleisesti ottaen tyttösalibandyssa eletään nousukautta, mutta käyrä on vielä liian loiva ylöspäin. Harrastajamäärät ovat hienoisessa kasvussa ja massoja on saatu hiljalleen jalkautettua salibandyn pariin. Salibandy on hyvä ja helppo laji aloittaa, eikä kynnys ole millään lailla korkea.
Rinne toivoisi lajin lisääntyvän myös koulujen liikuntatunneilla tyttöjen osalta, joka edesauttaisi kiinnostukseen kasvattamiseksi seurassa pelaamiseen. Rinne löytää myös eroavaisuuksia kokemustensa perusteella poikajunioreiden ja tyttöjunioreiden valmentamisesta.

─ Salibandy sopii erittäin hyvin koululiikuntaan ja lajin toivoisi löytyvän useammin liikuntatuntien ohjelmasta. Tytöillä on usein tapana, että kun joku kaveri lähtee rohkeasti mukaan uuteen lajiin niin oma kynnys lähteä mukaan helpottuu merkittävästi.
Kasvatuksellinen teema koetaan myös hyvin tärkeänä matkalla kohti aikuisuutta.

─ Tyttöjen valmentaminen on ihmisläheisempää kuin poikien kanssa. Monet asiat ovat, toki kuten poikienkin kanssa, enemmän luottamuksellisia varsinkin murrosiän ja niihin liittyvien asioiden suhteen. Pojat taas ovat oma-aloitteellisimpia erityisesti omalla ajalla tapahtuvan harjoittelun suhteen. Pallon kanssa kikkailun ja laukaisuharjoittelun toivoisi lisääntyvän tyttöjen osalta huomattavasti, Rinne tiivistää.