VALIKKO

Classic A otti omansa – Suomen mestaruus vakuuttavalla playoff-esityksellä

ASM-finaalisarjan kolmas ja viimeinen loppuottelu pelattiin keskiviikkoiltana Tampereen Kaukajärvellä.

Classic A Suomen mestarit 2018
Kuva Esa Takalo

Classic oli taittanut, melkein jo murtanut Steelersin kahdessa ensimmäisessä finaalissa. Kahden ensimmäisen pelin jälkeen oli perusteltua odottaa sarjan katkeamista kolmannessa pelissä, niin vakuuttavasti Classic oli vienyt edelliset kohtaamiset. Maalierokin oli sille murskaava 15-3.

Classic sai mukaan kaikki 97-syntyneet pelaajat, kun C:n miehet olivat hoitaneet oman välieräsarjansa Indianseja vastaan suoraan otteluvoitoin 4-0. Niin myös Oskari Heikkilä ja Eetu Sikkinen olivat mukana rosterissa. Steelers oli selkä seinää vastaan eikä tilanne ollut Classicillekaan helppo, olihan sillä mahdollisuus katkaista sarja täpötäyden kotikatsomon edessä.

Ensimmäisen erän alkupuolisko oli suvereenia Classicin hallintaa ja peli eteni sen komennossa. Steelers oli passiivinen ja puolusti tiiviisti. C ei päässyt kunnon tekopaikoille. Steelers sen sijaan aloitti maalin teon ajassa 10:35, kun kotijoukkueen kakkoskenttä joutui antautumaan ja vieraiden Henri Aallonen siirsi joukkueensa Saku Kartanon syötöstä 0-1 -johtoon. Vieraat pääsivät pelaamaan johtoasemassa ensimmäistä kertaa ottelusarjan aikana. C joutui erän lopussa alivoimalle, ja Steelers hyödynsi ylivoimansa, kun Eemeli Horttanainen teki Kartanon syötöstä. Lukemat taululla olivat 0-2 ensimmäisen erän jälkeen

Classicin peliä leimasi ensimmäisessä erässä huolimattomuus, joka vain korostui Steelersin päästyä johtoasemaan. Pallot pomppivat, syötöt eivät menneet kohdilleen ja tuli helppoja pallonmenetyksiä. Sen sijaan vierasjoukkue pystyi pelaamaan omaa hyvää peruspeliään ja iski vastureita ylihyökkäämistä välttäen.

Classic pääsi testaamaan ylivoimaansa heti toisen erän alkuun ja sitkeän pallon pyörittämisen jälkeen Aaro Helinille aukesi Konsta Tykkyläisen syötöstä paikka, ja Helin painoi mielitontiltaan C:n avausmaalin. Steelers ei kuitenkaan antanut tuumaakaan periksi, vaan siirtyi ajassa 27:20 jälleen kahden maalin karkumatkalle Atte Kurkikankaan viimeistellessä Viljami Kylä-Heikon alustuksesta. Erän puolivälissä kotijoukkueen Helinillä oli huippupaikka, mutta tällä kertaa Steelers-vahti otti todellisen haamutorjunnan ja lukemat säilyivät ennallaan. Siniset pääsivät ylivoimalle jälleen, kun pelikello näytti 33:13. Tykkyläinen haki kanttia ja häntä rikottiin jäähyn arvoisesti. Ylivoimaa ei tarvinnut tällä kertaa pyörittää pitkään, sillä vain kolme sekuntia vihellyksestä, niin pallo oli vierasmaalissa. Pari pallon siirtoa, joista jälkimmäinen Helinin lavasta, avasivat Tykkyläiselle paikan, josta hän ei erehtynyt. Classic sai kavennusmaalista hengen päälle, ja kotiyleisö kannusti joukkuetta, jos mahdollista, entistäkin hurjemmin. Seuraavana oli vuorossa tasakentällisin parivaljakko Oskari Heikkilä-Eetu Sikkinen. Ajassa 35:20 Sikkinen löysi Heikkilän maalin edestä. Ensimmäinen ei mennyt, mutta toisen Heikkilä runnoi väkisin ohi Steelers-vahdin. C oli tullut tasoihin 3-3. Kotijoukkue ei antanut armoa ja käytti momentuminsa, sillä 18 sekuntia edellisestä ja jälleen verkko heilui. Nyt oli ykköskentän vuoro huudattaa kullanjanoista sinistä katsomoa. Ottelun voittomaaliksi jäänyt 4-3 osuma oli Miska Pöysärin käsialaa ja alustuksesta vastasi Albert Hemmo. Hemmo kaivoi pallon päädyssä, tarjoili maalin eteen Pöysärille, joka kiitti ja kuittasi. Classic siirtyi kuskin paikalle. Sille tarjoutui erän lopulla vielä mahdollisuus lisätä johtoaan ylivoimalla. Ennen jäähyn viheltämistä Classic jauhoi pari minuuttia ilman maalivahtia pelaten aikaa kellosta. Tilannetta seurannut ylivoima ei tuottanut tulosta ja joukkueet siirtyivät toiselle erätauolle ilman lisämaaleja.

Toisessa erässä kotijoukkue pääsi ensimmäisen erän puskemisesta eroon ja peli palasi pudotuspeleissä löytyneille raiteilleen. Tekeminen oli määrätietoista ja tehokasta. Avauserän hermostuneisuudesta ei ollut enää tietoakaan.

Kolmas erä alkoi Classicin ylivoimalla sen yrittäessä hyödyntää toisen erän lopulla Steelersille vihelletyn jäähyn viimeiset 25 sekuntia. Vieraat kestivät. Erän alku oli C:n hallintaa, mutta tulosta ei syntynyt maalien muodossa. Joukkue tiivisti peluutustaan ja paine vieraspäädyssä kasvoi. Kolmas erä eteni yli erän puolivälin ennen kuin ottelu ja koko sarja ratkesivat lopullisesti. Joona Rantala haki vimmatusti ratkaisua ja toisen kanttikierroksen jälkeen, ajassa 51:09, maalille noussut Tuukka Salo upotti Rantalan karat sisään eikä Steelers pystynyt enää pysäyttämään sinistä Classic-junaa. Tilanne oli 5-3. Viisi minuuttia lisää pelikelloon ja C sai lähivaparin. Pallo pelattin Heikkilälle, jonka veto kimpoili maalin kulmalle Matias Vaajalalle. Varma viimeistely ja karkumatka oli selviö. Hämeenlinnalaiset yrittivät lopussa ilman maalivahtiakin, mutta mitään ei ollut enää tehtävissä. Classic tyylitteli vielä pari maalia lisää. Ensin Helin pisti Rantalan syötön tyhjiin ja parikymmentä sekuntia myöhemmin, Tykkyläinen herkutteli Sikkisen syötöstä Suomen mestaruuden ratkaisseen finaalin loppunumeroiksi 8-3.

Näin Classic A pääsi nostamaan upean kautensa päätteeksi mestaruuspokaalia täyden kotikatsomon edessä. Samalla kuuden 1997-syntyneen Classic-pelaajan, Viljo Hautalan, Oskari Heikkilän, Tuukka Salon, Eetu Sikkisen, Tommi Törmän ja joukkueen kapteenin Valtteri Viitasen junioriura sai kirkkaimman mahdollisen kruunun.

Nyt on juhlan aika! Palaamme joukkueen, valmennuksen ja muiden taustajoukkojen tunnelmiin lähipäivinä.

Classic A kiittää Hämeenlinnan Steelersiä rehdistä finaalisarjasta! Ottelun maalikooste ja palkintojenjako on katsottavissa Youtubesta.