VALIKKO

A-POIKIEN KAUSIENNAKKO

A-POIKIEN KAUSIENNAKKO

Classicin A-poikien kausi päättyi viime keväänä upeasti Suomen Mestaruuteen.

Joukkueessa on tälle kaudelle tapahtunut jonkin verran palaajamuutoksia, mutta pääosin pelaajarunko on pysynyt samana. A-poikien SM-sarjassa kaudella 2018-19 pelaavat Classicin lisäksi Eräviikingit, Happee, Koovee, LaSB, M-team, Nokian Krp, Oilers, SPV, Steelers, Tiikerit ja TPS.

Familyn A-poikien valmennus on uusiutunut päävalmentajan ja kakkosvalmentajan osalta. Jami Herrala on aloittanut keväällä A-poikien joukkueen päävalmentajana ja luotsaa myös B-poikia. Matias Ramstedt on tullut Jamin työpariksi A-poikien valmennustiimiin.

Haastattelimme Jamia ja Matiasta yhdessä ja kyselimme tulevasta kaudesta. Tässä heidän mietteitään.

 

Millä mielin aloititte Classicin A-poikien valmennuksessa?

Jami: Oli hyvä ja helppo tulla. Seura oli jo viime vuodelta tuttu ja sikäli oli helppoa jatkaa. Pojat on hyviä reenaamaan ja hyväasenteisia. Aika paljon on samoja poikia kuin viime vuonna, kun olin B-junnujen ja 2. divarijoukkueenkin matkassa. Simo Ruuskasen kanssa tunnettiin entuudestaan ja juteltiin aika paljon viime vuoden aikana.

Matias: Tosi hyvillä fiiliksillä tulin. Aika ”kiltti jengi” ja oli sellainen käsitys, että pojat testaisivat vähän enemmän meitä valmentajia. Vaikuttavat olevan urheiluun keskittyviä poikia. Nyt ollut jo useampi päivä syksyllä, että kun tulee raskaan työpäivän jälkeen reeneihin, niin täältä saa energiaa joukkueesta itselleen. On mennyt tosi kivuttomasti, mutta ehkä se kriisiytyminenkin vielä jossain kohtaa tulee ja tuulettaa ilmapiiriä.

Oletteko aiemmin toimineet Classicissa?

Jami: Olen ollut jo viime vuoden Classicissa B-poikien ja naisten valmennuksessa ja nyt Akatemian (A-ja B-pojat) valmennuksessa.

Matias: 1,5v. sitten tulin mukaan. Toimin Classicin juniorivalmennuksen kehityspäällikkönä viime vuonna ja nyt ensimmäistä vuotta valmentaja mukana.

Kertokaa vähän itsestänne?

Jami: Olen töissä seuralla nyt toista vuotta. Olen kotoisin Oulusta. Valmensin aiemmin OLS:n miesten liigajoukkuetta 3 vuotta ja sitä ennen 3 vuotta A-junioreita ja sitä ennen B-junioreita. Tuntui, että oli hyvä aika vaihtaa seuraa vähän pelaajien ja oman kehittymisen kannalta. Olen pelannut itse jalkapalloa ja kaveri pyysi mukaan salibandyvalmennukseen aikanaan. Classiciin oli helppoa tulla, kun tunsin entuudestaan Mikko Hernetkosken ja Simo Ruuskasen ja nopeasti pääsin sisään seuran toimintaan. Onhan ne aina eri seuroissa eri tavat ja täällä on perinteet jonkin verran pitemmällä kuin Oulussa. Lajin periaatteet on samat, mutta se miten reenataan on aika paljon erilaista verrattuna OLS:iin.

Matias: Olen päivätöissä muualla. Olen aiemmin valmentanut Kooveen liiganaisia pari vuotta ja sitä ennen Kooveen junioripuolella ja miesten apuvalmentajana. Pidin vuoden huilia valmentamisesta/salibandysta ennen kuin siirryin Classiciin ja tosiaan nyt keväällä aloitin A-poikien kanssa. Edellisen valmennusprojektin jälkeen oli pakko hieman ottaa taukoa aktiivivalmennuksesta ja pohtia suuntaa. Hernetkosken Mikko oli kiinnostunut saamaan minut mukaan Familyyn ja hänen ihmisläheinen tapansa viedä asia maaliin vakuutti ja olen ollut todella tyytyväinen koko organisaation alusta lähtien.

Miltä tämän kauden nuorten SM-sarja vaikuttaa?

Tosi vaikea sanoa. Joukkueissa on paljon vaihtuvuutta pelipäivien mukaan riippuen siitä, että onko miesten joukkueista pelaajia mukana. Tasainen sarja tulee oletettavasti olemaan. Katsotaan sitten, kun pelit alkaa.

Lähteekö joku joukkue sarjaan ennakkosuosikkina?

Meitä ehkä pidetään ennakkosuosikkeina. Oilers on myös vahva, sillä on kymmenkunta miesten joukkueen mukana pelaavaa A-junnua. Riippuu ihan liigankin pleijareista, että mikä joukkue tippuu keväällä ensiksi ja kuinka A-joukkueet siten vahvistuu liigassa pelaavilla pojilla.

Miten poikien valmistautuminen tulevaan kauteen on mennyt?

Pojat tekee töitä ja heillä on hyvät pohjat jo muutamalta vuodelta. Sinänsä A-junnut on haasteellinen ikäryhmä, kun on kesätöitä ja armeija, jonka vuoksi on ajoittain reenattu aika pienellä rosterilla. Ei se työnteosta tällä joukkueella jää kiinni, hyvin jätkät hommia tekee.

Minkälaisella valmennusfilosofialla luotsaatte joukkuetta?

Jami: Ollaan valmentajina aika paljon toistemme vastakohtia Matiaksen kanssa, vähän erilaista koulukuntaa, mutta sitten taas itsekin on valmentajana muuttunut jo vuodessa täällä. Se miksi lähdin tänne on, että haluaa myös itsekin kehittyä ja saada uusia näkökulmia. Vastaan valmennuksen kokonaisuudesta ja pelaajien valmentamisesta ja olen keskustelukumppani pelaajien kanssa. Mun vastuulla on myös yhteistyö muiden joukkueiden kanssa

Matias: Vaikea kiteyttää valmennusfilosofiaa yhteen lauseeseen. Varmaan aika pelaajalähtöinen ja salibandylähtöinen myös. Mulla on vastuu lajiharjoittelusta ja taktiikkaharjoittelusta. Tärkeää suhteuttaa valmennus suhteessa joukkueeseen. Pelaajien on tärkeää pystyä kommunikoimaan viisikkona kentällä ja yksilöinä pelaamaan yhdessä salibandyä. Pelin pitäisi pysyä kaikille aina samana riippumatta onko mukana esim. liigapelaajia. Pelaajien on tärkeää pystyä ja uskaltaa keskustella kentällä ja löytää mikä se meidän tapa pelata on.

Minkälaisia tavoitteita joukkueella on tulevalle kaudelle?

Ei ole vielä asetettu tuloksellisia tavoitteita joukkueen kanssa, enemmän juteltu poikien kanssa yksilön valmentautumisesta miesten maailmaan. Onhan se tavoite tietenkin 8 parhaan joukkoon ja sitten pelataan pleijarit. Toisaalta on tärkeää ymmärtää pelin kautta miten peli meni riippumatta tuloksesta, lähinnä, että pelattiinko oma paras peli. Tuntuu, että aina kun Classic pelaa, niin se haluaa voittaa. Kyllähän jos jätkiltä kysyy, niin kyllä ne mestareita haluaa olla.

A-poikien SM-sarjan lisäksi akatemian pelaajat ovat vahvasti mukana Sisä-Suomen miesten 2. divarissa, Classic United-joukkueessa. Minkälaisia ajatuksia tämä teissä herättää?

Sisä-Suomessa 2. divaritaso on tosi hyvä. On tosi tärkeää pojille, että pääsevät pelaamaan miesten pelejä. Se on kuitenkin vähän erilaista. Kehittää kyllä pelaajia ja otetaan kaikki irti tästä mahdollisuudesta. Peluuttaminen vaatii kuitenkin rytmittämisen yksilötasolla. Ei saa tulla liikaa pelejä per poika viikkotasolla, kun osalla on vielä aamureenit iltareenien lisäksi. Mietitään sitä yhdessä akatemiavalmennuksen kanssa, että tulee myös palauttavaa reeniä ja lepoa. Mutta positiivinen asia kehittymisen kannalta kokonaisuudessaan.

Sarja starttaa Classicin osalta vieraspelillä Seinäjoella SPV:tä vastaan 30.9. Minkälainen peli on odotettavissa sarja-avauksesta?

Vauhdikas peli. SPV on aika aggressiivinen, fyysinen ja karvaa korkealta. Ollaan alkusyksynä enemmän reenattu paineen alta lähtöä. Meillä toi pallollinen peli ei ole ollut vielä niin teemana, ehkä marraskuussa tulee tasapainoisempaa pallollisenkin osalta. Sunnuntaina varmaan mennään aika kovaa päästä päähän.

Kuva Katriina Ranta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CLASSIC UNITED

A- pojat ja Classic United pelaajat reenaavat yhdessä. Kuka pääasiassa luotsaa miesten 2. divarin joukkuetta ?

Mikko Hernetkoski on vastuussa kun on paikalla, mutta veikkaus on, että kaikki valmentajat ovat mukana 2. divarin peleissä.

Miten 2. divarin joukkue kootaan?

Lähtökohtaisesti kentällinen tulee varmaan United:n ja edustuksen pelaajista ja loput A- ja B-junnuista.

Minkälaisia tavoitteita Classic United:lla on 2. divarissa?

Tänä vuonna sarjapaikan säilyttäminen on ehdottoman tärkeä ja nousukarsinnat tavoitteena. Tulevaisuudessa tavoite on, että se olisi siellä Divarissa.

Ensimmäinen 2. divaripeli on lauantaina 29.9. vieraspeli RSS Panthersia vastaan Riihimäellä. Minkälainen peli tästä on odotettavissa?

Hyvätasoinen peli. RSS Panthers on yksi sarjan parhaimmista joukkueista ja siellä on hyvä kotiyleisö. Tänään 25.9. ei vielä tiedetä, että saadaanko edarista pelaajia tai inttijätkät mukaan eli kokoonpano on vielä auki lauantaita ajatellen.